Vi har slået dørene op!

Den 8. maj kunne borgmestre og unge københavnere klippe den røde snor over til Ungdommens Demokratihus i nyrenoverede lokaler i Kødbyen.

Lørdag den 8.maj blev der holdt åbningsfest for det nye kulturhus, der for seks år siden, var en stærk idé, båret frem af unge politiske aktive unge. Nu er idéen blevet til virkelighed som et åbent demokrativærksted, der skal udbrede den politiske og demokratiske ungekultur i København. Huset skal på sigt være organiseret som et brugerstyret hus, hvor unge københavnere vil skabe udadrettede aktiviteter omkring den demokratiske samtale.

Et bæredygtigt demokratihus

Huset vil blive understøttet af DIT:KBH, der har erfaringen og kompetencerne til at arbejde i relation til kulturmiljøer og ungekultur, og skabe grobund for kulturel aktivitet og fællesskaber. Planen er, at DIT:KBH og de unge aktive i huset skal arbejde mod en bred brugerrepræsentation, der i 2023 kan overtage huset som brugerstyret ramme for fremtidens demokrati og platform for en ny politisk debatkultur. Der arbejdes altså ud fra en model om at gøre huset bæredygtigt. Og det endda i mere end én forstand:

”Tilblivelsen af Ungdommens Demokratihus er meget sigende for den unge, ansvarsbevidste generation af københavnere. Til trods for forskellige ideologier og partifarver er de unge gået sammen om at skabe et hus, hvor man ikke diskuterer for at få ret, men for at blive klogere – og så selvfølgelig i nogle bæredygtige rammer. Det har vi brug for i fremtiden og jeg glæder mig meget til at opleve huset blive taget i brug,” fortæller kultur- og fritidsborgmester Franciska Rosenkilde (Å).

Huset er nemlig ombygget med bæredygtige principper for øje og med fokus på at bevare det oprindelige byggeri og de historiske spor i bygningen i stedet for at rive ned. Interiøret i det tidligere frysehus består bl.a. af genbrugsmøbler fra Folkehuset Absalon samt møbler lavet af bl.a. genbrugsnet, insulinpenne i samarbejde med Novo Nordisk og affald fra Carlsbergs ølproduktion.

Åbningsfest og digital fejring

Åbningsfesten var velbesøgt og blev også streamet live online til dem der ikke kunne deltage pga. de gældende corona-restriktioner. Udover fremvisning af de nye flotte lokaler, stod programmet på taler fra både unge politisk aktive, kultur- og fritidsborgmester Fransiska Rosenkilde (Å) og børne- og ungeborgmester Jesper Christensen (S) og  Laura Rosenvinge (S), der i dagens anledning var stedfortræder for overborgmester Lars Weiss (S).